Zoeken
  • Praktijk voor yoga, massage en begeleiding bij pijn
Zoeken Menu

Begeleiding bij pijn

Triggerpointmassage en/of cupping

Van klacht naar kracht!
Heb je last van tintelende handen, kuitkramp, nek-/schouderklachten, stijve spieren? Herhaalde bewegingen (sport of werk) die steeds pijnlijker worden? Al jaren dezelfde pijnklachten? Grote kans dat je triggerpoints hebt! Maar ook bij de volgende klachten kunnen triggerpoints een rol spelen:
– tinnitus,
heupklachten waaronder ischiaspijn en slijmbeursontsteking in de heup
– tenniselleboog, frozen shoulder, carpaal tunnelsyndroom, RSI/KANS
– prikkelbare darm

Wat zijn triggerpoints?
Bij 80% van de pijnklachten spelen triggerpoints een rol. Dit zijn spierverhardingen, die de spier – ook in rust – gespannen houden. Ze kunnen ook leiden tot jeuk, een verdoofd, brandend gevoel en beperkte beweeglijkheid en veroorzaken niet alleen klachten op de plek zelf, maar ook elders. De oorzaak ligt daarom zelden op de plek waar het pijn doet. Daarom slaan sommige behandelmethoden niet aan. Het bestaan van triggerpoints is al in de jaren 80 wetenschappelijk aangetoond door de Amerikaanse artsen Travell en Simons.

Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints ontstaan o.a. door overbelasting, acuut trauma (ongeluk, blessure), een verkeerde houding, stress, slapeloosheid, depressie, chronische vermoeidheid of bepaalde aandoeningen (bv. migraine, fibromyalgie, hernia, artritis, diabetes). Deze factoren kunnen triggerpoints ook langere tijd in stand houden.

Behandeling
Triggerpoints zijn vaak goed te behandelen. Deze behandeling richt zich op uitschakeling ervan, zodat de spier weer normaal functioneert en pijn vermindert. Pijnlijk? Welnee! Het is helaas een misverstand dat behandelen pijn moet doen om effect te hebben. Ik werk met diepe, kortdurende massage die ‘goede’ pijn opwekt: dat wil zeggen ónder de pijngrens. Onderzoek toont aan dat dit sneller resultaat levert. Soms werk ik met cupping: daarbij plaats ik cups die vacuüm worden gezogen op de huid. Hierdoor wordt sterk verkleefd weefsel losgemaakt en neemt de doorbloeding toe. Dit werkt ideaal in combinatie met triggerpointmassage, vooral bij langdurige klachten. Aansluitend doen we rekoefeningen. Ook kijken we samen naar factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van jouw triggerpoints. Zo nodig bied ik simpele adem- of ontspanningsoefeningen en coaching.

Waarom zelf aan de slag?
Voor de drukpunten die tijdens de behandeling het meest verlichting geven, krijg je eenvoudige oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Dit is belangrijk, omdat het lichaam het snelst herstelt bij dagelijkse behandeling. Ook houdt zelfbehandeling je spieren in conditie en kun je bij klachten direct ingrijpen zonder te wachten op een afspraak met een (vaak dure) behandelaar. Tenslotte is aangetoond dat als je zelf controle uitoefent op je gezondheid, het resultaat het langste doorwerkt.

Kennismakingsactie
Ter kennismaking bied ik je een intakegesprek (1,5 uur incl. eerste behandeling) en drie vervolgsessies (1 uur per sessie) voor €200,- (i.p.v. €225,-). Dit is tevens het minimum aantal sessies nodig om te zien of de behandeling effect heeft. Mijn behandelingen worden niet vergoed door je ziektekostenverzekering. Zo nodig verwijs ik uiteraard door.